Verslavingsbeleid
FPA Zuidlaren heeft eerder een parel gehad op het alcohol en drugsbeleid. Zo geldt er op de gesloten afdeling een zero tolerance beleid, waarbij gebruik niet gedoogd wordt. Op de andere afdelingen wordt er gebruik gemaakt van een afdelingsbeleid. Van dit beleid kan individueel afgeweken worden. Op deze manier is er oog voor de persoonsgebonden mogelijkheden en kaders, hetgeen getuigd van maatwerk, waarbij terugval gezien wordt als onderdeel van de behandeling en fouten gemaakt mogen worden.
Wanneer het veiligheidsrisico het toe laat kijkt FPA Zuidlaren zoveel als mogelijk naar de kansen voor de cliënt en waar je de verantwoordelijkheid bij de cliënt kunt leggen. FPA Zuidlaren kijkt hierbij goed naar de risicotaxatie, het verlofbeleid en de (vroeg)signaleringsplannen, waardoor de onderlinge samenhang tussen verslavingsproblematiek en de eventuele effecten daarvan op de risico’s geborgd zijn.
Het reviewteam vindt het ten slotte inspirerend dat er buiten de kaders van de standaarden gegaan is en er breder nagedacht is over verslaving in zijn algemeen. De FPA kent 85% verslavingsproblematiek en herkent dat de ene verslaving de andere soms vervangt. Hiermee wordt ook rekening gehouden in de behandeling, de signaleringsplannen en de risico inschattingen. Hiermee is de eerdere parel nog verder ontwikkeld. De brede kijk op verslavingsbeleid en het maatwerk dat geboden wordt, maakt dat er samenhang is in de behandeling; iets waar FPA Zuidlaren erg trots op mag zijn en wat met andere FPA’s gedeeld kan worden.
Dit betreft een parel uit het Kwaliteitsnetwerk FPA cyclus 7.